Skip to main content

Qui no ha sofert alguna vegada la molesta sensibilitat dental?
La sensibilitat dental és un problema molt estès que implica molèsties o fins i tot dolor en les dents quan els exposem a determinades substàncies i temperatures.

Sol tractar-se d’un dolor agut i sobtat, però temporal, que se centra en un o diverses dents. Afortunadament, hi ha molts productes i solucions que poden ajudar-te a reduir les molèsties.

Quina causa la sensibilitat dental?

El primer que cal saber és que no hi ha grups de risc per a la sensibilitat dental, li pot ocórrer a qualsevol. El símptoma més comú és un dolor sobtat i agut quan les dents s’exposen a l’aire, a aliments freds o calents, dolços, o àcids. També trobem que algunes persones poden experimentar sensibilitat dental quan es raspallen o utilitzen el fil dental.

En les dents sanes, l’esmalt protegeix la capa subjacent de dentina, que és més tova que l’esmalt. Al seu torn, les arrels de les dents estan protegides pel ciment, l’os i les genives.

No obstant això, hi ha unes certes situacions com, per exemple, el seu desgast, la recessió de les genives, les càries, el trencament de les dents o l’erosió de les arrels, entre altres que fan que la dentina quedi exposada.

La dentina conté milers de túbuls microscòpics, també coneguts com a canals, que condueixen a la polpa de la dent. Quan s’exposen determinats elements externs amb les característiques que t’hem descrit abans, aquests túbuls de dentina permeten que la calor i el fred arribin al nervi de l’interior de la dent, provocant dolor.

Factors que afecten la sensibilitat dental

  1. Raspallar-se massa fort o utilitzar un raspall de dents de truges dures, pot desgastar l’esmalt i exposar la dentina. A més, si la tècnica de raspallat no és correcta pot produir la recessió de les genives.
  2. Genives retretes. Sol ocórrer per malalties periodontals o per una mala tècnica de raspallat, deixant la dentina exposada. En aquest article t’explicàvem com corregir el somriure gingival.
  3. Grinyolar o estrènyer les dents. Aquesta freqüència provoca el desgast de l’esmalt.
  4. Aliments àcids. Si es consumeixen en excés poden fomentar l’erosió de l’esmalt.
  5. Procediments dentals. Les dents poden tornar-se més sensibles després d’una neteja dental, un emblanquiment, la substitució d’algunes corones i altres procediments de restauració dental. En general, el dolor desapareixerà al cap d’un parell de dies.

Cómo acabar con la sensibilidad dental

Com veiem, hi ha múltiples causes o orígens per a la sensibilitat dental. No existeix una única opció de tractament que funcioni de la mateixa manera per a totes.

És fonamental que si sofreixes de sensibilitat dental, visitis al teu dentista de confiança per a un correcte diagnòstic de la causa. Només així podrem detectar si es deu a una patologia que requereix tractament clínic o si tindràs suficient utilitzant productes adequats per a reduir els símptomes. Si s’aborda el motiu de la sensibilitat, el tractament triat tindrà més èxit en la reducció del dolor.

Com disminuir la sensibilitat de les dents

Els remeis més comuns, eficaços i accessibles són els següents:

  • Usar un dentifrici per a dents sensibles. El millor és utilitzar un dentifrici amb fluor que a més contingui algun agent desensibilizante com el nitrat potàssic.
  • Utilitzar un raspall de dents de truges suaus.
  • Evitar els aliments molt àcids.
  • És recomanable utilitzar una fèrula de descàrrega per a evitar el bruxisme.
  • Acudir al dentista davant el primer símptoma. Les causes de l’aparició de la sensibilitat dental són diverses, és el dentista qui determinarà el millor tractament per a cada situació.
Abrir chat
1
¿Necesitas ayuda?
¿En que podemos ayudarte?
Te responderemos lo antes posible.