Skip to main content

Quins són els mites del col·lutori?

Tothom sap que cal raspallar-se les dents mínim dues vegades al dia, la majoria de la gent sap que ha d’usar el fil dental i els raspalls interdentals (encara que molts descurin aquesta tasca) i molts pensen que l’ús d’un col·lutori completarà la rutina perfecta de cura bucal a casa. Aquesta última part seria un error!

Tret que t’ho aconselli el teu metge, dentista o higienista per una raó mèdica específica (algunes de les quals tocarem a continuació), l’ús d’un col·lutori no és un requisit per a mantenir les teves genives i dents sanes. No hauria de formar part de la rutina d’higiene en una persona sana.

Encara que sentis la boca més fresca després d’usar un col·lutori, no servirà de molt per a solucionar les causes de problemes com el mal alè o l’erosió dental. Igual que el simple fet de tirar sabó a un cotxe no el neteja, el col·lutori no elimina la placa.

Encara que, per descomptat, hi ha ocasions en les quals el col·lutori pot ser útil i per això pot ser una pràctica prescrita per un professional mèdic.

Quins són els diferents tipus de col·lutori?

En considerar un col·lutori és important comprovar els ingredients. Pot ser que l’envàs digui “alè més fresc” o “dents més blanques”, però tret que contingui fluor, els beneficis per a la boca són escassos.

Els col·lutoris antibacterians que contenen clorhexidina poden receptar-se per al tractament a curt termini de la inflamació de les genives (gingivitis) o per a prevenir la infecció després d’uns certs procediments dentals, com una extracció, però poden provocar taques, per la qual cosa només es poden utilitzar durant un període curt de temps (10 dies) i sota prescripció mèdica.

Cal tenir en compte que aquest tipus de col·lutori també pot destruir els “bacteris bons” de la boca, la qual cosa pot afeblir el microbioma oral i provocar càries.

Molts col·lutoris inclouen agents estabilitzadors àcids per a prolongar la seva vida útil, però aquests àcids poden corroir l’esmalt de les dents, fent-los més susceptibles a la càries i causant més mal que beneficio.

Les persones que prenen alguns tipus de medicaments poden experimentar una sequedat de boca i una sensibilitat severes i poden trobar que el col·lutori ajuda a proporcionar fluorur addicional i a combatre la xerostomía.

És aconsellable que evitis els col·lutoris a base d’alcohol, ja que poden agreujar la sequedat bucal i provocar irritació.

Quan haig d’utilitzar el col·lutori?

Si sempre has utilitzat un col·lutori i et resulta difícil pensar a eliminar-lo de la teva rutina diària, utilitza’l després dels menjars per a eliminar les partícules de menjar i com un ràpid impuls de “frescor” quan no puguis raspallar-te les dents.

No utilitzis el col·lutori quan acabis de raspallar-te les dents, ja que corres el risc d’eliminar el fluor de la pasta dentifrícia, que és l’element clau per a protegir les teves dents.

I ara què?

Emmascarar un problema dental com el mal alè i no seguir els consells adequats sobre la neteja de les dents i les visites periòdiques al dentista i a l’higienista pot provocar problemes majors en la boca. Revisa amb quina finalitat estàs utilitzant el col·lutori i, si creus que pot ser un hàbit per a pal·liar un problema de fons, no dubtis a demanar una cita perquè t’ajudem a resoldre-ho d’arrel.

Abrir chat
1
¿Necesitas ayuda?
¿En que podemos ayudarte?
Te responderemos lo antes posible.