Grinyolar les dents és un problema comú en adults, però també pot afectar els més petits de la casa. Recerques recents verifiquen que avui dia dues de cada deu nens han adquirit aquest mal hàbit. Però, què significa grinyolar les dents a la nit?
El grinyolar de dents, conegut també per bruxisme, és l’acte involuntari d’estrènyer o friccionar les dents entre si que sol donar-se durant el somni, principalment en els nens entre els 6-8 anys, encara que en alguns casos fins als 13-14 anys.
Hi ha 2 tipus de bruxisme:
– Bruxisme cèntric, o estrènyer les dents.
– Bruxisme excèntric, o grinyolar les dents.
Tots els pares volen el millor per als seus fills, atén les seves necessitats i estan atents per a cobrir les cures que els nens necessiten d’ells. Ens agradaria tenir solució per a tot, però enfront de la detecció del bruxisme nocturn o diürn, molts progenitors se senten impotents o desorientats.
Què fer quan el teu fill continua grinyolant les dents mentre dorm o al llarg del dia?
Per a entendre què és el bruxisme i com atendre’l, primer cal conèixer les causes fonamentals que el causen.
Causes del grinyolar de dents durant el somni
El grinyolar de dents en els nens normalment té origen en aquestes quatre causes:
- Una alineació incorrecta de les dents, quan la part superior i les dents no estan ben alineats (canvi en la dentició).
- La dentició o dolor d’oïdes: el teu fill podria estar tractant de reduir el seu dolor d’oïda o de dentició mitjançant el rechinamiento.
- Una nutrició inadequada: principalment apunta a la deficiència de calci.
- Un tractament mèdic: a vegades, un tractament pot provocar irritació o frustració en el nen que no vol seguir-lo i ocasionar bruxisme com a via de fuita a l’estrès.
- Principalment l’estrès.
La majoria de les vegades, els nens, com els adults que sofreixen de bruxisme, no són conscients que l’estan fent, solen ser els seus germans o els seus pares els qui ho noten. És molt important no passar per alt aquesta detecció i abordar la situació com més aviat millor per a detectar el seu origen i frenar la possibles conseqüències.
I és que en alguns casos, el grinyolar de dents pot provocar degradació de l’esmalt causant problemes com a dolor sever, sensibilitat a la temperatura i la malaltia de la ATM (trastorns d’articulació temporomandibular).
En cas que existeixi un desgast que ocasioni sensibilitat, es recomana realitzar obturacions de vores incisales o cúspides.
Com es pot deixar de grinyolar les dents?
Davant la detecció de bruxisme diürn o nocturn, el primer és visitar l’especialista. Una visita al dentista orientarà els passos a seguir. Per a sumar a aquest primer pas, aquí apuntem alguns consells que, adaptats a l’edat de cada nen, poden ajudar a minimitzar-lo:
- Evitar aliments com la xocolata i els refrescos que contenen cafeïna, ja que afavoreixen els pics d’estrès.
- Realitzar esport: l’exercici ajuda a reduir el nerviosisme en els nens i gràcies a la producció de endorfinas, els ajuda areducir la sensació d’estrès i a sentir-se bé.
- Utilitzar un protector bucal nocturn (fèrules de descàrrega principalment toves): els nostres dentistes poden realitzar un protector bucal personalitzat per a protegir les dents del teu fill durant el bruxisme nocturn, encara que hi ha estudis que no el recomanen perquè no interfereixin en el desenvolupament del maxil·lar.
- No mastegar res que no sigui menjar. La masticació excessiva pot conduir a un hàbit o convertir-se en un tic i també provocar el rechinamiento de les dents.
- Evitar mastegar xiclet.
- Ensenyar a realitzar exercicis d’obertura i tancament suaument.
Com a norma general, el bruxisme infantil sol desaparèixer en la majoria dels casos després dels 8 anys.
Esperem que aquesta informació et sigui d’utilitat i t’aconsellem que, davant qualsevol indici de bruxisme en els teus fills, ens demanis cita per a posar-li solució com més aviat millor.