Skip to main content

Avui et proposem aprendre uns senzills hàbits i exercicis que poden ajudar-te a millorar la teva jornada laboral… i el teu somriure!

Sembla que cada dècada té els seus dimonis per a la salut, des de l’alcohol fins als greixos o el sucre, però un que no passa de moda és l’estrès. Amb aparentment menys temps i menys recursos per a aconseguir els nostres objectius, i una clara tendència pel multi-*tasking, és inevitable que cada vegada siguem més els que estem estressats a casa i en el treball.

És possible que el teu metge de capçalera es preocupi per la teva tensió arterial, que el teu fisioterapeuta vigili el teu dolor de coll i esquena, però per què hauria de preocupar el teu estat d’estrès al teu dentista?

Potser et sorprèn saber que l’estrès té un impacte directe (i negatiu) en les teves dents.

Heus aquí les cinc formes principals en què l’estrès pot afectar la teva salut bucal:

1. Pots grinyolar les dents

També anomenat bruxisme, grinyolar les dents mentre dorms és una cosa que pot ser que ni tan sols siguis conscient que estàs fent, no obstant això, pot tenir greus efectes en cadena, com a dolor de mandíbula i coll, maldecaps, desgast dental i fins i tot dents esquerdades o trencats.

2. Podries desenvolupar un trastorn temporomandibular

Estrènyer i grinyolar les dents a causa de l’estrès pot provocar un trastorn de l’articulació temporomandibular (TMJD), que pot obligar-te a portar un protector bucal o fins i tot a sotmetre’t a un tractament dental addicional.

3. Augmentes el risc de patir malalties de les genives

L’estrès compromet el teu sistema immunitari, cosa que significa que la capacitat del teu cos per a combatre els bacteris s’afebleix. Això obre les comportes per a la gingivitis i la seva cosina més greu, la periodontitis.

4. Pots tenir úlceres bucals

Hi ha moltes causes possibles de les úlceres bucals, però l’estrès encapçala la llista. A part de ser desagradables i molt molestes, les úlceres haurien de curar-se en uns 15 dies com a màxim i, si no desapareixen, acudir al dentista per a descartar altres patologies. Per a poder suportar les molèsties que ocasionen les úlceres bucals, s’ha d’evitar menjar i beure aliments àcids, picants o excessivament condimentats.

5. És més probable que descuris la teva higiene bucal

Des de la falta de somni, que ens fa estar massa cansats per a ocupar-nos de la nostra higiene bucal diària amb l’assiduïtat que deuríem, fins a menjar per estrès i un major desig de sucre, l’estrès és simplement un clar enemic de la salut bucal.

Llavors, Com reduir el stress?

El mer fet d’intentar trobar temps en un dia atrafegat per a desestresarse pot ser estressant en si mateix, crida-ho metaestrés! Però no et preocupis, hi ha moltes maneres de combatre l’estrès de forma regular sense que això et llevi massa temps al dia.

Aquestes són nostres tres favorites:

1. Anar-se de vacances (en l’oficina)

No, ja sabem que les vacances no estan en la teva agenda (ni en el teu pressupost), però tanca els ulls durant cinc minuts i visualitza on aniries si poguessis. Tracta de “estar” realment allí, imaginant les vistes i els sons.

2. Respira

Fer una sèrie de respiracions profundes, inspirant pel nas i espirant per la boca, pot portar menys d’un minut, però té un efecte calmant sorprenent.

3. Relaxa’t

La relaxació muscular progressiva és una tècnica que consisteix a tibar i relaxar tots els músculs del cos, d’un en un. És possible que no t’adonis de quins estaven tibants fins que et concentris en ells.

Comencem a dir-li adeu a l’estrès i cuidem de la nostra salut bucal.

Abrir chat
1
¿Necesitas ayuda?
¿En que podemos ayudarte?
Te responderemos lo antes posible.