Saps que és important raspallar-se correctament les dents i utilitzar el fil dental o els raspalls interproximals per a evitar l’acumulació de carrall.
Però saps per què? Què és el carrall? Com arriba a les dents? I què pot ocórrer si ho fa? Aquí t’ho expliquem.
Què és el carrall?
Encara que et cuidis molt les dents, continues tenint bacteris en la boca. Aquestes es barregen amb les proteïnes i els subproductes del menjar per a formar una pel·lícula enganxosa anomenada placa dental. Si no raspalles aquesta placa s’introdueix sota la línia de les genives i s’adhereix a les dents, empastaments o altres treballs dentals, endurint-se amb el temps i convertint-se en carrall.
La placa conté bacteris que poden danyar l’esmalt de les teves dents i provocar-te càries. Però si elimines la placa amb regularitat, raspallant-te sempre havent dinat, pots prevenir les càries i les malalties de les genives.
El carrall, també anomenat càlcul, es forma per sota i per sobre de la línia de les genives, provocant la inflamació de genives de manera inicial i ocasionant amb el temps malaltia periodontal.
Una vegada instal·lat en la boca, el carrall no es pot combatre des de casa, ha d’eliminar-se mitjançant una neteja professional en la consulta del dentista.
Com afecta el carrall a les dents i les genives?
Un mal raspallat dental i la no utilització de fil dental o raspalls interdentals pot ocasionar el acúmulo de carrall facilitant l’aparició de càries, a més de produir gingivitis que pot desembocar en una periodontitis.
La gingivitis, en general, pot revertir-se si et raspalles correctament, uses el fil dental, i si et sotmets a neteges periòdiques amb el teu higienista.
Si no ho fas pot empitjorar, fins a convertir-se en periodontitis, havent-hi així afectació no sols de les genives, sinó també del suport ossi, produint-se mobilitat dental
Com eliminar el carrall de les dents?
Una vegada que el carrall s’ha endurit, l’única manera d’eliminar-lo és mitjançant una higiene professional realitzada per una higienista o higienista qualificat.
El professional que realitzi la higiene determinarà si amb la neteja convencional es poden eliminar els acúmulos de carrall sense que s’hagin compromès els teixits que envolten les dents. En aquest cas remetrà a un periodoncista perquè avaluï la seva afectació i realitzi el tractament oportú.
1. Neteja dental
Mitjançant l’ús d’ultrasons i productes d’higiene, el professional elimina el carrall sense danyar la superfície de la dent.
2. Curetaje
Quan el carrall es troba per sota de la línia de les genives, la forma més comuna d’eliminar-lo és mitjançant un procés curetaje manual. El curetaje és el raspat de la superfície radicular de les dents afectades mitjançant el qual s’eliminen acuradament els dipòsits de carrall per a no danyar l’estructura de la dent ni la pròpia geniva. Després d’això es realitza l’allisat radicular perquè la superfície no quedi rugosa i evitar que es torni a adherir fàcilment la placa de nou.
Com es pot prevenir la formació de carrall?
- Raspalla’t bé les dents després de cada menjar.
- Utilitza un raspall de dents amb truges suaus o mitjanes, ja sigui manual o elèctric.
- Completa el raspallat amb fil dental i raspalls interproximals.
- Utilitza un col·lutori específic (pautat pel teu dentista) si tens algun problema puntual com a sensibilitat dental o inflamació de les genives.
- Acaba netejant la llengua i l’interior de les galtes amb un raspador lingual.
- No oblidis visitar al teu dentista cada 6-12 mesos per a una revisió completa.