Skip to main content

Tot aquell que té dents, corre el risc de sofrir càries. Ningú és immune a les càries, encara que hi hagi persones que són més propenses que unes altres a patir-les. Afortunadament, hi ha coses que pots fer per a protegir el teu somriure. Entendre quina causa aquest tipus de mal dental i els factors que augmenten el seu risc t’ajudarà a prevenir-les.

Per què tenim càries?

La placa és una capa transparent que s’adhereix a les dents. Està composta per bacteris i restes d’aliments, la qual, si no elimina amb el raspallat, s’endureix produint irritació de genives, inflamació i sagnat. Si aquesta placa no s’elimina, els àcids que produeixen els bacteris acaben per destruir l’esmalt i produir el que anomenem càries. Una petita càries dental pot passar desapercebuda, però empitjorarà amb el temps. Al principi, també es pot experimentar sensibilitat o dolor quan es menja una cosa freda o es mossega amb força. Si no reparem aquesta càries, acaba destruint el teixit dental podent afectar el nervi o fins i tot a la pèrdua total de la dent.

Factors de risc de la càries dental

Existeixen nombrosos factors que poden augmentar el risc de desenvolupar càries dentals.

 1. Una dieta amb excés de dolços. Els tentempiés i les begudes ensucrades ajuden al fet que els bacteris produeixin àcids que ataquen a l’esmalt. D’altra banda, les restes d’aliments i begudes que s’adhereixen a les dents també són els culpables de la formació de placa.
 2. Mala higiene bucal. Una rutina eficaç de raspallat i ús del fil dental elimina la placa abans que causi càries. Visitar al dentista periòdicament per a poder revisar la teva boca. Les neteges professionals periòdiques ajuden a eliminar tot el que s’hagi passat per alt. També ofereix l’oportunitat de tractar els problemes a temps, abans que siguin més difícils i costosos de tractar. És una qüestió de causa efecte: si es descura la higiene bucal, augmentaran les probabilitats de sofrir càries.
 3. Col·locació de les dents. Les dents que són més difícils de netejar són més susceptibles de sofrir càries. Això significa que les dents que estan desalineats o situats en la part posterior de la boca corren un major risc. Si tens alguna dent desalineada, és una bona idea corregir-lo no sols per una mera qüestió estètica. Hi ha moltes opcions disponibles.
 4. Unes certes condicions de salut. Les persones que lluiten contra la sequedat bucal tenen menys saliva per a arrossegar els bacteris i la placa de les superfícies dentals. L’acidesa i els trastorns alimentaris solen introduir els àcids de l’estómac en la boca. Aquests àcids danyen l’esmalt, afeblint-lo i fent-lo vulnerable a la càries. Hi ha medicaments i altres malalties que també poden augmentar els riscos.
 5. Els empastaments, les corones i altres arranjaments dentals restauren l’aspecte i la funció de les dents danyades. Amb el temps, poden afeblir-se i desgastar-se i crear zones desbordants creant llocs perquè la placa i els bacteris s’amaguin. Les revisions periòdiques ens permeten assegurar-nos que continuen intactes.

Com prevenir les càries

T’expliquem què pots fer per a evitar les càries:

 • Tingues en compte la teva dieta.
 • Limita els aliments rics en carbohidrats i begudes ensucrades.
 • Sé proactiu en la teva higiene bucal.
 • Raspalla’t 3 vegades al dia, almenys després dels menjars i utilitza el fil dental com a mínim una vegada al dia, preferiblement a la nit.
 • Mantente al dia amb les revisions dentals. És important i t’assegura tranquil·litat.
 • Avisa al teu dentista de qualsevol problema de salut que pugui augmentar els teus riscos.
 • Finalment, no tinguis por de demanar consells o suggeriments que t’ajudin a protegir les teves dents.

En la Clínica Miravéco estarem encantats de buidar qualsevol dubte que tinguis a prop de com mantenir la teva salut bucal. Per a demanar una cita, pots telefonar-nos a 93 200 93 39.

Abrir chat
1
¿Necesitas ayuda?
¿En que podemos ayudarte?
Te responderemos lo antes posible.