Skip to main content

En aproximadament el 90% dels casos de halitosis genuïna, l’origen de la mala olor està en la boca. D’aquests casos la majoria són per malaltia de les genives (gingivitis o periodontitis), segueix la presència de càries, les infeccions de cavitat oral (víriques o bacterianes), la presència de candidas, úlceres i en menor grau malalties sistèmiques amb afectació bucal. El 10% restant s’atribueix a efectes secundaris de malalties o tractaments mèdics.

Quan l’origen de la mala olor està en la boca, a què es deu?

1. Mala higiene oral

La deficient higiene oral és un factor predominant en la majoria d’aquests casos. No raspallar-se bé les dents i no usar fil dental amb regularitat permet que els bacteris s’acumulin i produeixin mala olor. La incorrecta higiene de pròtesis dentals fixes o amovibles.

2. Boca seca

Durant la nit, la producció de saliva disminueix significativament, la qual cosa permet que els bacteris productors de gasos pudents es multipliquin. Aquest fenomen és conegut com a alè matutí i es pot corregir amb una bona higiene bucal diària.

3. Edat

Amb l’envelliment, les glàndules salivessis produeixen menys saliva, la qual cosa augmenta la probabilitat de càries i altres malalties bucodentals.

4. Tabaquisme i alcohol

El consum de tabac és un altre factor que incrementa el risc de sofrir halitosis asi com l’alcohol.

5. Dieta

Les dietes baixes en calories i saltar-se menjades poden contribuir a l’aparició del mal alè degut a la disminució en la producció de saliva i canvis en el metabolisme. També en dietes que varien el pH.

6. Aliments específics

A més, uns certs aliments com la ceba i l’all poden causar un alè fort i persistent, encara que aquest és temporal i es resol al cap d’unes hores.

Quan el motiu no està en la boca, quin és?

1. Malalties i càries

En aquest grup de persones, la halitosis pot ser conseqüència de malalties periodontals i càries.

2. Infeccions

També pot ser resultat d’úlceres, infeccions víriques, bacterianes o fúngiques. Abscessos dentals.

3. Tractaments mèdics

Tractaments oncològics com la radioteràpia i la quimioteràpia també poden tenir la halitosis com a efecte secundari.

4. Altres malalties

En algunes ocasions, el mal alè pot ser un símptoma de malalties digestives (refluxos, vòmits, ulceres gàstriques..) respiratòries (com la sinusitis) o sistèmiques, com una Diabetis Mellitus mal controlada, malaltia renal incipient o disfunció hepàtica..

Recorda

La halitosis pot ser un indicatiu de la nostra salut bucodental i general. Si tens sospites sobre la presència de halitosis, és recomanable acudir al teu metge o al teu dentista. Som aquí per a ajudar-te a mantenir una salut bucal òptima!

Abrir chat
1
¿Necesitas ayuda?
¿En que podemos ayudarte?
Te responderemos lo antes posible.