Skip to main content

Que se’ns mogui una dent és una dels malsons recurrents de mitja humanitat i passa més sovint del que pensem. Quan notem que una dent es mou, s’afluixa, és perquè els teixits que l’envolten es retreuen. Entre les causes més comunes d’aquesta retracció estan: una mala higiene dental, bruxisme, maloclusió, o fins i tot algunes malalties sistèmiques. El més important és saber que una dent que comença a tenir mobilitat ha de ser tractat ràpidament per a evitar complicacions.

En aquest article tractarem aquesta patologia per a entendre el seu origen, prevenir-la i donar pautes per a tractar-la de la forma més eficient.

Com hem anunciat, la mobilitat de les dents sovint és causada per un raspallat deficient. La mobilitat també pot produir-se per gingivitis inflamació de les genives) o periodontitis (quan hi ha afectació dels teixits que sostenen la dent). Però altres causes a tenir en compte són el tabaquisme, que també pot causar altres problemes greus de salut bucal, inclosa la retracció de les genives, grinyolar les dents (bruxisme) , mastegar xiclet en excés (goma de mastegar) o onicofagia (mossegar-se les ungles).

Quins són els símptomes? Com reconèixer les dents fluixes en una etapa primerenca?


Les dents estan suportades pels següents teixits: os alveolar, lligament periodontal, ciment i geniva. Si aquests teixits comencen a afectar-se, es començaran a moure les dents inevitablement.
La retracció gingival pot orientar-nos sobre si les nostres dents estan començant a perdre suport. Cal mirar que les nostres genives no es desplacin de la línia dental deixant aparèixer l’arrel de la dent. Tenir en compte també punts de contacte prematur que puguin afectar alguna dent.
Cal tenir en compte que en el moment que existeix una mica de mobilitat, ja hi ha algun problema, per la qual cosa és necessari saber què l’ha causat per a poder solucionar-ho en funció del grau de mobilitat.

Com evitar-ho?

L’única solució per a evitar la caiguda d’una dent i les seves complicacions és mantenir un calendari de visites periòdiques al dentista, amb higiene pautada, per a evitar que s’acumuli carrall sota la geniva. Si tot està bé, amb una visita de control i higiene a l’any és suficient.
Un altre factor decisiu i que s’ha de convertir en un hàbit saludable, és tenir una higiene bucal saludable, raspallar-se les dents de manera eficaç però suau amb un raspall suau o mitjà.
També es pot utilitzar un dentifrici específic per a genives sensibles. No dubtis a demanar consell al teu dentista en la teva pròxima visita, com a especialista sabrà aconsellar-te molt bé.

Quins tractaments existeixen per a arreglar una dent fluixa?

El tractament dependrà molt del grau de mobilitat. Serà valorat per l’especialista en periodòncia.
Si has notat que alguna de les teves peces s’ha afluixat o has notat canvis en les genives, no esperis més i crida’ns. Una visita amb la Dra. Mayte Miravé especialista en periodòncia t’ajudarà a atallar el problema i evitar complicacions.

Abrir chat
1
¿Necesitas ayuda?
¿En que podemos ayudarte?
Te responderemos lo antes posible.