Skip to main content

El sucre és dolent per a les dents, en això estem tots d’acord, però hi ha altres suposicions sobre els dolços que poden no ser fiables.

Vegem alguns mites comuns sobre el sucre en la dieta i les dents. El problema d’enumerar els aliments que cal evitar és que hi ha molts. És natural llavors començar a preguntar-se què és el que es pot menjar i beure.

1. A les dents els agraden les begudes “dietètiques” i sense sucre…

La lògica és aparentment òbvia: si el sucre de les begudes és perjudicial, la versió sense sucre ha de ser l’elecció correcta. Segur que pots prendre tota la llimonada o la Coca-cola sense sucre que vulguis sense cap efecte negatiu per a les teves dents?

Això és un mite.

Una recerca realitzada en la Universitat de Michigan va analitzar els danys causats a les dents per la Coca-Cola i la Coca-Cola Light. Els resultats van mostrar que, després de 14 dies d’exposició a les dents, la versió dietètica havia danyat lleugerament més l’esmalt dental que la versió estàndard.

Independentment dels avantatges que puguin tenir aquestes begudes dietètiques en altres aspectes de l’organisme o no, salvar l’esmalt no és una d’elles.

Moltes begudes sense sucre tenen un alt contingut en àcid fosfòric, àcid cítric i/o àcid tartàric, i són aquests àcids els que poden danyar l’esmalt de les dents, provocant càries i possibles problemes en les genives.

Això s’aplica fins i tot als sucs de fruites, que poden tenir un alt contingut d’àcid cítric natural; encara que canviar la llimonada pel suc de taronja pot tenir molts beneficis per a la salut en general, no és un canvi que elimini tot el mal potencial a les dents. (Consell: Beu el teu suc de taronja amb una palleta, d’alumini o bambú, no de plàstic, per a evitar el contacte amb les dents)

Per descomptat, hi ha begudes que danyen poc o neda les dents i no sorprendrà a ningú que l’aigua encapçali la llista. No obstant això, sabem que moltes persones no volen limitar-se a beure només aigua.

El te i el cafè són relativament respectuosos amb les dents (encara que els taquen), i la llet també es considera una beguda segura per a les dents.

2. Poc i sovint és millor que una gran dosi…

Què creus que és pitjor? Un enorme púding ple de sucre que et menges d’una sola vegada o un paquet de gominoles que et menges al llarg de la tarda?

El primer pot ser pitjor per a la cintura, però el segon, picotejar contínuament llaminadures ensucrades, té molt més potencial per a danyar les teves dents.

Cada vegada que menges sucre i aliments rics en midó, la placa bacteriana de la teva boca crea un àcid que va desgastant l’esmalt dental.

Normalment, al cap d’una hora aproximadament, el mal disminueix i l'”atac” acaba. Picar dolços o prendre lentament una beguda ensucrada al llarg del dia crea moltes més oportunitats per a aquests atacs a les dents. Els nostres dentistes tenen una dita: si beus o picoteges tot el dia, t’arrisques a sofrir càries.

3. Eliminar tot el sucre és beneficiós

Si el sucre és dolent per a la salut dental, podria seguir-se una equació senzilla: reduir el sucre, millorar la salut dental, eliminar el sucre, gaudir d’una salut dental òptima.

El problema d’aquesta lògica és que la salut dental no és l’únic aspecte de la salut que cal tenir en compte (encara que sigui en el que solem centrar-nos en aquestes pàgines). Cal adoptar un enfocament holístic de la dieta i la salut.

Sí, es recomana eliminar els sucres refinats com els dels dolços, però no els sucres “naturals”, la fructosa i la lactosa, que es troben en les fruites i els lactis.

Els aliments amb sucres naturals contenen altres nutrients importants que ajuden a estabilitzar els nivells de sucre en sang i beneficien a la salut en general.

La glucosa dels sucres refinats es descompon en la boca, donant lloc als desagradables àcids que hem esmentat anteriorment, mentre que la fructosa i la lactosa es descomponen en l’estómac (això no significa que no hagis de raspallar-te havent dinat sucres naturals, ja que deixar aquests dipòsits en les dents pot continuar fent mal).

Per a minimitzar l’impacte dels sucres i àcids dels aliments que contenen sucres naturals, mantingues una bona rutina de salut bucodental a casa i visita al teu dentista i higienista amb la freqüència que et recomanin.

4. Has de raspallar-te les dents immediatament després de consumir sucre

Sí, has de fer-ho… PERÒ… això depèn del tipus de sucre i d’amb què s’hagi combinat.

Raspallar-se les dents després de consumir sucre refinat, com per exemple havent dinat una galeta, és bo.

Raspallar-se després d’un suc de taronja -que combina sucre i àcid- no ho és tant.

En menjar o beure una cosa àcida, el nivell de pH de la boca canvia i raspallar-se immediatament després d’una beguda o menjar augmenta el risc de danyar l’esmalt. En aquestes situacions és millor esperar una hora abans de raspallar-se les dents.

5. El sucre és el pitjor per a les dents

És innegable que el sucre és perjudicial per a les dents a llarg termini, ja que el seu consum freqüent i excessiu provoca càries.

Com ja s’ha esmentat, l’àcid dels aliments i les begudes pot ser igual de perjudicial, si no més.

L’alcohol també conté sucre i va encara més lluny en l’escala de danys, ja que pot ressecar la boca, la qual cosa pot provocar una acumulació de placa i bacteris que augmenta el risc de càries i malalties de les genives.

Abrir chat
1
¿Necesitas ayuda?
¿En que podemos ayudarte?
Te responderemos lo antes posible.