Skip to main content

Sabem que sostenir nivells alts d’estrès de forma continuada pot provocar una sèrie de problemes mentals i físics.

Quan vivim situacions d’estrès augmenta el cortisol en el nostre organisme, generant més quantitat d’aquesta hormona, la qual cosa porta al nostre cos a afeblir el sistema immunitari i fer que siguem més propensos a sofrir malalties.

De fet, s’han trobat vincles entre l’estrès i afeccions tan greus com l’obesitat, les malalties cardíaques, l’Alzheimer, la diabetis i, per descomptat, problemes de salut mental com la depressió.

Encara que no soni tan greu com algunes de les afeccions anteriors, l’estrès també afecta directament a la salut bucodental, ocasionant diferents patologies:

Malaltia de les genives

Entre els múltiples símptomes de l’estrès en la boca, s’observen les malalties de les genives que poden fer que les dents perdin suport.

Altres problemes de salut bucodental es manifesten així: sagnat de les genives, mal alè, i mal de cap.

És possible que abordar els problemes de salut bucodental no elimini l’estrès, però pot ajudar a evitar que el problema s’agreugi i també que es produeixin problemes molt més greus en el futur.

Grinyolar les dents

Una conseqüència de l’estrès és el bruxisme. El dolor de mandíbula, de l’articulació i la sensibilitat dental poden aparèixer en moments de tensió. L’estrès que porta a grinyolar les dents pot ser un factor que limita la qualitat del somni a la nit, de nou un efecte secundari que només serveix per a impulsar el “cicle de l’estrès”.

Afortunadament, el rechinamiento de les dents amb l’ajuda d’un professional de l’odontologia que donarà pautes per a tractar a casa i valorar la col·locació d’una fèrula de descàrrega.

Estrès i mala higiene dental

Les persones que sofreixen d’estrès tenen una major tendència a desatendre la seva salut en general i també la seva salut oral.

Una persona amb molt d’estrès pot ometre el raspallat de les dents, no usar el fil dental, o realitzar de manera sistemàtica un raspallat superficial a les seves dents. També pot portar a la ingesta habitual d’aliments que es consideren “recompenses”, concretament els que tenen un alt contingut de sucre i que són nocius per a l’esmalt.

Estrès i salut bucodental: com afrontar els problemes

La falta de somni reparador provocada per l’excés de cortisol porta al cansament que s’intenta compensar lliurant-se al cafè i al tabac amb l’objectiu de posar-se en marxa. Abordar la salut bucodental és un pas per a frenar el progrés de l’estrès i també per a garantir que, quan aquest disminueixi, no hagi causat danys a llarg termini.

Comença amb una bona higiene bucal i ser conscient dels hàbits que ajuden com raspallar-se amb regularitat, usar el fil dental, utilitzar raspalls interdentals, evitar l’excés de sucre i fumar i beure alcohol en excés. A més és fonamental mantenir revisions periòdiques amb un dentista i els tractaments professionals amb un higienista.

Revisions periòdiques

Acudir a les revisions periòdiques amb el dentista no solucionarà l’estrès, però permet combatre a temps els seus efectes en la teva boca per a detenir un mal major.

A més, acudir al dentista pot ser font de tranquil·litat en assegurar-se que es corregeixen els problemes bucodentals que hagi pogut ocasionar l’episodi d’estrès, sense més conseqüències.

Abrir chat
1
¿Necesitas ayuda?
¿En que podemos ayudarte?
Te responderemos lo antes posible.