ODONTOLOGIA ESPORTIVA

L’odontologia esportiva és la que s’ocupa de la prevenció i el tractament de lesions dentals per traumatisme, tractament de fractures i del correcte equilibri de les forces musculars presents en la cara.

El seu objectiu és ajudar a protegir les dents, la boca, la mandíbula i el rostre a totes les edats. Les lesions en les dents i la boca són molt comunes entre els esportistes. És important protegir el somriure de l’esportista professional, de l’aficionat i dels nens, tant per motius estètics com de salut.

La pràctica en aquest camp es divideix en tres categories

La prevenció de lesions per traumatisme

Fèrules i màscares

El tractament de fractures per impacte

Amb pèrdua parcial o completa d’un o diverses dents i amb afectació, o no, d’os

L’equilibrat de les forces musculars presents en la cara, cap i coll

Per a aconseguir una major potència i resistència. Això s’aconsegueix equilibrant l’oclusió i en alguns casos utilitzant una fèrula per a compensar la musculatura

Salto de ski

Les lesions dentals més comunes en la pràctica d’esport són:

Traumatisme dental

Un fort cop en la boca pot fer caure una o diverses peces dentals. En aquest cas, el temps és el factor més important per a salvar la dent, així que és clau acudir al dentista al més aviat possible. En general, existeix una finestra d’oportunitat de 30 minuts per a tornar a implantar la dent en la cavitat.

Sempre és aconsellable no intentar tornar a implantar la dent un mateix.

El millor líquid per a transportar una dent és la llet de vaca freda. Si no es disposa d’ella, es pot usar saliva o solució salina.

És molt important no deixar que la dent s’assequi i no embolicar-lo en res. En la mesura que sigui possible, evitar tocar l’arrel.

Dent astellada o esquerdada

Un traumatisme també pot astellar o esquerdar una peça dental. A vegades, la dent es pot arreglar només amb un empastament. Encara que a vegades, una dent s’esquerda o estella d’una manera que afecta el nervi de la dent i pot ser necessari un tractament més complicat.

Dent desplaçada

Si una dent es mou a causa d’un traumatisme, cal acudir al dentista al més aviat possible i no intentar moure la peça pel teu compte.

Reserva una cita
Noños jugando a rugby

Per a la prevenció de lesions

Una de les millors maneres de prevenir lesions en les dents i la boca dels esportistes i aficionats a l’esport, és usar un protector bucal durant la seva pràctica.

Hi ha diversos tipus de protectors bucals per a triar, en Clínica MiravéCo t’assessorem per a donar amb el que cobreix millor les teves necessitats particulars en funció de la mena d’esport que practiques.

ATM

Els problemes de l’articulació mandibular, que és la unió entre mandíbula i crani, poden ser deguts a causes internes o externes a la pròpia articulació.

L’articulació temporomandibular (ATM), actua com una frontissa lliscant, que connecta la mandíbula al crani i per diferents factors, com la genètica, l’artritis o una lesió de la mandíbula pot sobrecarregar-se i ocasionar problemes.

Els símptomes que poden aparèixer també són múltiples i van des de maldecaps, musculars, vertígens, acúfens, sorolls articulars, limitació de l’obertura o moviments laterals, fins als dolors d’esquena i el bruxisme.

El seu tractament busca trobar les causes de la disfunció i actuar segons el seu origen, i pot combinar diferents tècniques com les fèrules de descàrrega, la teràpia neural, l’equilibrat oclusal, fisioteràpia, osteopatia, rehabilitació funcional, laserterapia i/o homeoterapia.

Els nostres especialistes en Odontologia Esportiva a Barcelona

Dr. Paco Miravé