Skip to main content

La salut dental és un aspecte crucial per al nostre benestar general i una contusió pot ocasionar diferents conseqüències, entre elles, la calcificació d’una peça.

Què significa tenir una dent calcificada i quines són les seves causes, complicacions i tractaments disponibles? En aquest article, explorarem informació que brindi claredat als qui s’enfronten a aquesta situació.

El calci, sent el mineral més abundant en el cos humà, constitueix el 99% de les dents i ossos. En l’estructura dental, el calci es presenta com “hidroxiapatita”, una combinació vital per a la nostra salut bucal i general.

El terme “dent calcificada” fa referència a l’acumulació excessiva de calci en l’estructura dental, resultat de diversos factors com a lesions o traumatismes.

Què ocorre quan una dent es calcifica?

Després de sofrir un traumatisme, les dents poden calcificar-se, obstruint parcialment el canal radicular i afectant el flux sanguini. Això pot no detectar-se immediatament i manifestar-se anys després de l’incident. Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), el 20% de la població mundial experimenta lesions dentals traumàtiques, tant en la dentició temporal com permanent.

Per tant, és crucial acudir al dentista immediatament després d’un cop sever i seguir les recomanacions de l’especialista per a prevenir complicacions futures.

Quines són les causes de la calcificació dental?

Encara que són una de les seves principals causes, a més dels traumatismes, la calcificació pot originar-se per motius com a infeccions dentals prolongades, el procés natural d’envelliment de la dent, consum freqüent de begudes ensucrades o aliments àcids, tractaments d’ortodòncia i deficiències nutricionals.

Quins són els símptomes?

Els símptomes poden variar segons el pacient, però poden incloure disminució de la sensibilitat dental, descoloració de la dent deguda a la necrosi pulpar, i en alguns casos, augment de la fragilitat de la dent.
És important que, encara que no hagis sofert cap culpi sever, si detectes qualsevol d’aquests símptomes, demanis cita en la clínica i li donem un cop d’ull a la teva boca.

Pot fer mal una dent calcificada?

La calcificació dental pot causar dolor, encara que no sempre. L’obstrucció parcial del canal radicular pot provocar molèsties o sensibilitat en la dent afectada. La intensitat del dolor pot variar segons la quantitat de calcificació i la pressió exercida sobre els teixits circumdants.

Com es tracten aquestes dents?

Seguint les premisses de l’odontologia conservadora, en Clínica Miravéco
Som partidaris de no realitzar un tractament de conducte tret que les lesions comprometin la integritat de la dent. Per a això és essencial seguir un control clínic de l’evolució de la dent i la reducció de l’espai en el conducte radicular. Anar controlant l’evolució d’aquesta dent i actuar quan sigui necessari, no abans.

Per a abordar la descoloració, suggerim realitzar un emblanquiment dental. Si la dent ha estat sotmès a un tractament d’endodòncia, s’ha d’optar per un emblanquiment intern per a restaurar el seu color original.

En resum, les dents calcificades poden presentar una varietat de símptomes i complicacions, per la qual cosa és fonamental mantenir una bona salut bucal i abordar qualsevol problema dental primerencament per a prevenir complicacions greus a llarg termini.

Abrir chat
1
¿Necesitas ayuda?
¿En que podemos ayudarte?
Te responderemos lo antes posible.