Skip to main content

Podríem dir que tothom ha sofert en algun moment inflamació de genives. Aquesta molèstia és més comuna del que pensem i l’atenem menys del que deuríem.

Però per què se’ns inflamen les genives? En general, la causa és una dolenta o deficient higiene bucal: quan la placa, que és una substància tova i enganxosa que es forma en la boca al llarg del dia i conté milions de bacteris, no es retira correctament de la boca.

Donar-li la volta a la situació pot ser tan senzill com prendre consciència en cada raspallat (mínim dues vegades al dia), la qual cosa implica raspallar-se correctament i el temps necessari i usar el fil dental per a evitar que la placa s’allotgi sota les genives i *interdentalmente.

Cal tenir en compte que la placa que no s’elimini d’entre les dents acabarà per endurir-se, convertint-se en carrall que, per desgràcia, no es pot tractar només amb un raspall de dents. Quan ocorre *ésto, és quan has d’acudir al teu dentista per a una neteja professional. Es recomana programar una higiene dental anualment i depenent del cas cada 6 mesos per a assegurar un òptim manteniment de les genives.

A vegades, encara que mantinguis un perfecte protocol de neteja, les teves genives podrien inflamar-se i això podria ser un signe d’un problema subjacent.
Si les teves genives no han tornat a la normalitat en dues setmanes, els experts recomanen que consultis al teu dentista.

Tens curiositat per saber quin pot ser l’origen del qual acaben problema? Aquí tens 5 possibles raons per les quals les teves genives podrien inflamar-se:

1. Podría ser gingivitis.

La inflamació de les genives es diu *gingivitis, una forma lleu de malaltia de les genives. Amb el temps, els bacteris produïts pel menjar formen una pel·lícula de placa sobre les dents. Si no es neteja, la placa es converteix en carrall, una placa dura que ja no podràs retirar amb un simple raspallat.

Com no causa dolor a l’inici, la gent no s’adona que la placa s’ha convertit en carrall i si no es tracta com més aviat millor, la *gingivitis pot convertir-se en periodontitis (malaltia de les genives i suport dental).

2. Que hi hagi alguna cosa entre les dents.

Si només una dent o una regió de la teva boca està inflada, pot ser que una partícula de menjar (per exemple, una llavor) està atrapada sota les genives. Això fa que la inflamació sigui localitzada i molesti, per això és convenient que si passa de ser una molèstia menor a un dolor important, acudeixis a veure al teu dentista.

3. Podria ser una infecció.

Una de les infeccions més comunes que poden provocar la inflamació de les genives -sobretot en els nens, però també en els adults – es diu gingivoestomatitis. Aquesta infecció pot ser el resultat d’una infecció viral o bacteriana, i sol anar acompanyada de l’aparició de *aftas orals.

Encara que generalment el cos pot combatre la infecció per si sol amb el temps, les molèsties poden portar-te a consultar amb el teu dentista, el qual et receptarà un antibiòtic si fes falta o recomanaria algun gel tòpic a base de clorhexidina per a reduir les molèsties.

4. Un medicament està causant efectes secundaris.

Alguns dels medicaments que es recepten habitualment poden provocar la inflamació de les genives com a efecte secundari, inclosos els fàrmacs per a la pressió arterial que contenen blocadors dels canals de calci, com el verapamilo i el diltiazem.

5. Tens una manca de vitamines.

Les deficiències vitamíniques ja no són tan freqüents com abans, però encara veiem genives inflamades per falta d’alguna vitamina, especialment entre els pacients majors que no segueixen una dieta equilibrada.

Moltes vitamines exerceixen un paper en la bona salut bucal, però una ingesta insuficient de vitamines B i C sol donar lloc a genives inflamades, sent les vitamina C i D elements clau en la millora de les genives.

Si notes alguna molèstia en les teves genives i sospites que pot ser per alguna d’aquestes causes, no dubtis a cridar-nos i posar a la feina a solucionar el problema abans que es faci més greu.

Abrir chat
1
¿Necesitas ayuda?
¿En que podemos ayudarte?
Te responderemos lo antes posible.