Les al·lèrgies, sobretot ara que hem entrat a la primavera, tenen formes molt evidents d’afectar les persones que les sofreixen: ulls i nas plorosos, acumulació de mucositat i possible dolor en els sins paranasals. En general, són símptomes bastant desagradables i molestos.
Però, què ocorre amb la salut bucodental? Les al·lèrgies estacionals afecten la boca?
Com era d’esperar, el fet que a causa d’alguna al·lèrgia estacional puguis sentir dolor al voltant del nas i la boca, podria ser un senyal que la teva salut bucal també pugui veure’s compromesa no és cap incongruència.
No estem parlant necessàriament de danys importants, però sí d’un impacte. Saber com interactuen aquestes al·lèrgies amb la teva salut bucal és guanyar la meitat de la batalla perquè et permetrà contrarestar els problemes bucals que poden crear.
Per què em fan mal les dents quan tinc al·lèrgia?
Un problema especialment notable pot ser el mal de queixal, que pot no semblar un efecte secundari obvi d’una al·lèrgia fins que l’experimentes.
Aquesta sensació de dolor de dents és el resultat d’una acumulació de mucositat que omple els espais buits dels sins paranasals i, en última instància, exerceix pressió sobre les arrels de les dents, la qual cosa pot provocar molèsties considerables.
Dolor en la boca
El dolor passarà a mesura que l’al·lèrgia remeti, però quan els símptomes s’estenen fins que acaba la floració, això pot ser de poc consol. Altres problemes estan relacionats amb la falta de saliva en la boca, un subproducte comú de les al·lèrgies estacionals.
La saliva és essencial per a combatre els bacteris, ajudant a prevenir les càries; quan hi ha falta de saliva les condicions en la boca canvien per a ser molt més favorables a la ràpida producció de bacteris dolents.
Per què les al·lèrgies provoquen una reducció de la saliva? Una raó clau és que els símptomes de l’al·lèrgia provoquen una major prevalença de la respiració bucal, ja que el nas està massa bloquejada per a respirar amb facilitat. La respiració bucal, especialment durant la nit, provoca sequedat de boca (xerostomía) i a partir d’aquí poden aparèixer tota una sèrie de problemes relacionats.
La falta de saliva i el probable augment de bacteris resultant fan que les càries siguin més probables. Si el problema no es corregeix o controla, poden augmentar les probabilitats que apareguin problemes en les genives, tant gingivitis com a periodontitis, que és més greu.
El mal alè és un altre visitant no desitjat que s’associa a la sequedat bucal i a la falta de saliva.
Com combatre les al·lèrgies
La bona notícia és que hi ha maneres de limitar l’impacte que les al·lèrgies poden tenir en la teva salut bucal.
Prendre antihistamínics és un començament obvi i un que probablement ja coneixes, tanmateix, encara que això pot disminuir alguns els seus símptomes – reduint l’acumulació de mucositat, per exemple – exagera uns altres. Els antihistamínics, igual que altres medicaments, tendeixen a reduir la saliva, exagerant els problemes de sequedat bucal.
Per a contrarestar-ho, és important beure aigua a xarrups al llarg del dia i seguir altres mètodes per a mantenir la boca humida i plena de saliva.
Saliva falsa
Mastegar xiclet sense sucre pot ajudar, recórrer a comprimits, esprais o xiclets dissenyats per a augmentar la producció de saliva i evitar així la temuda boca seca és un recurs fàcil i efectiu.
Les al·lèrgies estacionals no haurien de causar danys importants a la teva salut bucodental, però val la pena conèixer l’impacte que poden tenir i el que es pot fer per a contrarestar qualsevol mal.
Si pateixes al·lèrgies, val la pena que li ho comentis al teu dentista i al teu higienista perquè t’ajudin a vigilar si és necessari i a prendre alguna mesura addicional; com per exemple, concertar una visita addicional al final de la temporada d’al·lèrgies per a eliminar la placa acumulada.