Skip to main content

Molts pensem que raspallar-se les dents tres vegades al dia és suficient per a mantenir-los nets i evitar problemes de salut dental, veritat?

L’experiència ens indica que no necessàriament això és així. El mer fet de raspallar-se les dents no garanteix que s’eliminin els bacteris i l’acumulació de placa de la boca.

En aquest article veurem alguns dels errors que pots estar cometent en raspallar-te les dents i que fan poc efectiu el seu resultat.

1. No raspallar-te durant el temps suficient

La fallada més estesa a l’hora de realitzar la higiene bucal diària és realitzar-la de manera ràpida i inconscient.
Et recomanem que et raspallis les dents mínim durant 2 minuts, dues vegades al dia. No deixis el teu raspallat abans d’anar al llit. Solem raspallar-nos una mitjana d’entre 45 i 70 segons al dia, és a dir, entre 23 i 35 segons cada vegada si ho fem dues vegades al dia, la qual cosa suposa menys de la meitat del temps recomanat.

Si uses un raspall de dents normal et recomanem utilitzar el temporitzador del teu telèfon, el rellotge o un de sorra per a controlar i assegurar el temps que requereix un bon raspallat. La majoria dels raspalls elèctrics “brunzeixen” a intervals de 30 segons, de manera que pots dividir la teva boca en 4 zones, de dalt a baix, d’esquerra a dreta, i dedicar 30 segons a cada secció.

2. Esbandir la boca després del raspallat

Un mantra comú que repeteixen els nostres higienistes és “escup, no t’esbandeixis” després de raspallar-te les dents (això inclou l’esbandida amb aigua i amb col·lutori). En esbandir les dents, s’elimina el fluor i les propietats protectores de la pasta de dents de l’esmalt.

Sol ser un gest difícil d’adquirir, però, com ocorre amb qualsevol rutina nova, com més temps aconsegueixis mantenir-la, més fàcil et resultarà convertir-la en hàbit.

3. Usar la pasta de dents equivocada

Encara que no existeix la “millor” pasta de dents per a totes les persones del món, assegura’t que la teva pasta de dents conté fluor en la quantitat suficient: per als adults, està entre 1.350 i 1.500 parts per milió, que es llegeix com a ppm en el tub. El fluor és fonamental per a prevenir les càries.

Si tries alternatives veganes revisa si contenen fluor ja que moltes marques ho exclouen de la seva formulació, el fluor a aquestes concentracions segons la FDA, no és tòxic.

4. Raspallar-se en el moment equivocat

El primer que vols fer quan et sents malalt és agafar el raspall de dents per a llevar-te el mal sabor de boca. No ho facis. Quan emmalaltim el nostre organisme s’acidifica, seria comparable a beure o menjar aliments àcids (pensa en el teu suc del matí), i aquest àcid elimina la capa protectora de saliva que normalment hi ha en les dents fent que el raspallat sigui més abrasiu.

Et recomanem que esperis 30 minuts perquè l’analgèsic que prenguis redueixi el teu estat d’inflamació abans de raspallar-te per a donar temps al fet que aquesta capa es recuperi (pots esbandir-te la boca amb aigua o amb un col·lutori per a llevar-te el mal sabor).

En l’altre extrem de l’escala del raspallat a destemps, està el no raspallar-se en absolut. La neteja nocturna és la més important per a poder eliminar els dipòsits que s’han acumulat per menjar i beure durant el dia, així com per a eliminar els bacteris que són la causa tant de la càries com de la malaltia de les genives. No te la saltis per cansacio!

5. Raspallar-se massa fort

Utilitzar una tècnica incorrecta de raspallat, juntament amb excessiu vigor, pot desgastar les dents i provocar una reculada de les genives. Raspallar-se amb més força no deixarà les dents més netes. Molts raspalls elèctrics tenen un sensor que fa parpellejar una llum si et raspalles amb massa energia i duresa.

Has de raspallar-te en un lleuger angle, en lloc de fer-ho en angle recte amb les dents, i centrar-te en cada peça (dent per dent) en comptes de fer un moviment de fregat de costat a costat.

6. Utilitzar el raspall de dents equivocat

Manual o elèctric? Un debat recurrent…

A favor del segon podem dir que és molt difícil netejar bé els queixals del judici amb un raspall manual, per la qual cosa sovint la gent se salta la part posterior de la boca durant la rentada. No obstant això, un raspall de dents elèctric pot netejar els queixals del judici molt millor sense necessitat de maniobrar massa.

Un raspall elèctric també pot indicar-te si estàs aplicant massa pressió sobre les teves dents i genives i et dóna una petita alerta perquè sàpigues que el temps emprat és el suficient.

Ja sigui elèctric o manual, vés amb compte en triar les truges. Aquestes han de ser suaus o mitjanes en lloc de dures, recorda que vols netejar les teves dents amb suavitat, sense danyar les teves dents i genives. El mateix ocorre amb la grandària del raspall: un capçal més gran no és necessari, ja que el que vols és cobrir la superfície d’una dent cada vegada (per a assegurar-te que netes cada dent amb eficàcia), i poder arribar a totes les peces.

7. Usar un raspall de dents o un capçal de raspall de dents vell

Quan les truges es desgasten, el teu raspallat perd eficàcia. Per això es recomana canviar el raspall de dents o el capçal dels raspalls elèctrics cada 3 mesos – pensa que has de reposar-lo cada vegada que canviï l’estació si no recordes la data que vas començar a usar-lo.

També és important canviar el raspall de dents si has emmalaltit, els bacteris creixen en el raspall i un raspall nou pot evitar que t’infectis de nou.

8. Usar el fil dental només en la part davantera de les dents

Algunes persones utilitzen el fil dental només en les dents que poden aconseguir en lloc de fer-ho entre totes les dents. L’ús del fil dental no es limita a eliminar el menjar, sinó que també elimina la placa fina i el biofilm entre les dents i les genives, important per a evitar les càries i la malaltia de les genives.

9. No usar raspalls interdentals

Sempre que sigui possible, es recomana utilitzar un raspall interdental juntament amb el fil dental. Mentre que el fil dental pot arribar entre les genives, si s’utilitza correctament, encara es necessita un raspall interdental per a netejar els costats de les dents, que és un punt al qual el raspall de dents i el fil dental a vegades no tenen un fàcil accés.

10. Substituir el fil dental pel raspallat o el col·lutori

Un capçal de raspall de dents electrònic amb la funció “acció de fil dental” no substitueix a l’ús d’aquest. Seria com esbandir abans de netejar.

Encara que els anteriors són “errors” generals, els consells d’higiene bucal poden variar d’una persona a una altra, ja que depenen d’una sèrie de factors relacionats amb l’individu (com el seu estil de vida, la seva genètica i la seva salut bucal actual).
El millor és acudir a un higienista dental amb regularitat, que podrà mostrar-te les tècniques i oferir-te recomanacions personalitzades per a la cura de la teva salut bucodental a casa, i podrà realitzar el seguiment de dents i genives que et donarà la seguretat que tot segueix bé.

Abrir chat
1
¿Necesitas ayuda?
¿En que podemos ayudarte?
Te responderemos lo antes posible.